Terciul de ovaz este micul dejun preferat de multi,in special de britanici pentru ca de la ei vine.Se numeste porridge si inseamna sa fierbi la foc mic 3-4 minute ,fulgii de ovaz in lapte. Se poate face si cu apa sau lapte vegetal,ceea ce este un avantaj pentru vegetarieni sau pentru cei care tin post.
Ovazul contine cupru,magneziu,zinc,fier,mangan si vitamina E. Asa ca daca il combinam cu alte ingrediente o sa beneficiem de vitamine si minerale din plin.
Pentru ca si eu sunt in post , va arat doua variante de terci (pe care le mananc la micul-dejun chiar si fara a fi in post) : cea clasica, cu ovaz si una cu fulgi de orez,pentru cei care se feresc de gluten. Si pentru ca sunt iubitoare de orez cu lapte,am incercat sa adaptez acest gust,postului. La aceasta budinca de orez se poate folosi si lapte (de soia,de migdale,de orez; este mult mai gustos) dar eu am facut-o cu apa.
Pentru terciul de ovaz am folosit aprox.: 4 linguri de ovaz , 2 linguri de coacaze negre deshidratate
2 linguri de un amestec de seminte crude ( in,susan,dovleac,floarea soarelui)
1 lingura de miere
Am lasat in apa calda fulgii de ovaz la inmuiat cam 20 de minute impreuna cu semintele si coacazele pentru a fi hidratate, apoi cand s-a racit am adaugat mierea.
Se pot adauga si alte feluri de seminte sau fructe uscate dupa bunul plac.Se pot adauga si migdale macinate pentru a fi mai crocant.
Semintele de orice fel sunt sanatate curata.Cele de in contin omega 3 si fitoestrogeni,regland tulburarile hormonale si previn cancerul, ajuta digestia,au efect antiinflamator , previn formarea cheagurilor de sange, previn osteoporoza si sunt un aliat al tenului (in cazuri de acnee).
Semintele de susan sunt o sursa buna de calciu,fosfor,zinc,cupru,vitamina E,vitamina B1,triptofan dar si grasimi sanatoase care contribuie la functionarea unui sistem endocrin sanatos.
Semintele de dovleac fortifiaza dantura si oasele, cresc fertilitatea si ajuta la prevenirea cancerului de prostata.
Semintele de floarea soarelui sunt bogate in seleniu,magneziu,fitosteroli ,acid folic ,vitamina E, vitamina B1,vitamina B6 si asigura o cantitate importanta de proteine,continand aproape 40% proteina.
Coacazele au un continut mare de vitamina C si antioxidanti.Au efect antiinflamator si trateaza simptomele de guta sau infectii respiratorii.
Terciul (sau porridgeul - ca sa fiu mai englezita) fara gluten ,este facut in acelasi mod, dar a fost inlocuit ovazul cu fulgii de orez. Am adaugat semintele si mierea dar in loc de coacaze negre am adaugat goji. Nu mai au nevoie de nici o prezentare fructele minune,elixirul tineretii,super antioxidanti,etc.!
Budinca de orez am facut -o cu orez( evident!) , esenta de vanilie,apa ,fructoza,iar pentru a ingrosa compozitia si a-i da acea textura de budinca, inainte sa se incalzeasca apa ,am presarat putina faina de orez. Proportiile variaza in functie de cantitatea dorita sau gustul fiecaruia.
Sa aveti pofta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu